E-TİCARET DEVLERİNİN İŞBİRLİKLERİ VE DİJİTALDE REKABET SONUÇLARI
- Haberler
- July 20, 2023
E-TİCARET DEVLERİNİN İŞBİRLİKLERİ VE DİJİTALDE REKABET SONUÇLARI
E-Ticaret Devlerinin İşbirlikleri ve Dijitalde Rekabet Sonuçları
Groupm olarak uzmanlığımızı güçlendirdiğimiz E-Ticaret alanında Gemius’un 2022 verileri üzerinden hazırladığı raporun çıktılarını sizlerle paylaşmak istedik. Reklam erişiminde sektörün devleri Yemeksepeti, Trendyol’un yanı sıra A101 ilk üç sıraya yerleşmiş görünüyor. Trafik erişiminde ise Trendyol’un hepsinin önüne geçtiğini görüyoruz.
Hepsiburada ve Trendyol E-Ticarette en güçlü iki rakip olarak sektörlerinde lider markalarla işbirliklerine imza attılar. Trendyol; Intel, Yumoş ve L’Oreal gibi markalarla yaptığı işbirlikleri ile çok daha geniş kitlelere erişme avantajını sağlarken Hepsiburada da Duracell, Unilever ve iPhone gibi marka işbirlikleri ile müşteri kazanımında elini güçlendirme yönünde strateji uyguladı.
Haberin detaylarına buradan ulaşabilirsiniz.
Markaların 2022 yılı boyunca dijitaldeki rekabetini incelediğimizde ise gıda sektörü sosyal medyada tüm kanalları aktif şekilde kullanırken kişisel bakım sektöründe ise markaların tercihi Youtube ve Instagram kanallarına ağırlık vermek oldu.
Erişimde şampiyonluğu alan markalar Youtube’ta Eti ve Doritos olurken Instagram’da Ülker, Meta’da Lays ve Tiktok’ta da Nescafe oldu.
Haberin detaylarına buradan ulaşabilirsiniz.
Tüm bu yarışın benzerini programatik satın alım dünyasında da görüyoruz. Migrosun Mimeda ürünü, Amazon DSP teknolojisi, Vodafone’nun Vodafone Ads teknolojisi, Hepsiburada’nın Hepsiads ürünü gibi kendi alanında büyük firmalar sahip oldukları kullanıcı datalarını segmente ederek yine kendi ürünleri üzerinden kullanıma sunuyorlar.
Bu değerli dataların programatik satın alımlarda hedeflenmesi ile kaynağı net, güncel ve satın alım alışkanlıklarına göre de segmente edilmiş kitlelere doğru yerde doğru zamanda ulaşma fırsatı yakalıyoruz.
Migros’un Mimeda ürünü pazarda bu hizmeti ilk sağlayan ürünlerden ve 15.9M’luk aktif Migros Money kart müşteri datasını segmente ederek kullanıma sunuyor.
Pazara rakiplerine göre daha geç girmiş olan Amazon büyük bir hızla hem data havuzunu hem de DSP yatırımlarını büyütüyor. Twitch,amazon.com.tr gibi exclusive envanterin satın alımını da mümkün kılan Amazon’nun aylık 35M’luk bir ziyaretçi sayısı bulunuyor.
Hepsiburadanın Hepsiads ürünü üzerinden erişebileceğimiz segmente edilmiş 11.3M’luk bir aktif kullanıcı datası mevcut. DSP üzerinden display&video satın alım şansının yanında CTV ve Outdoor gibi alanlarda da satın alım imkanı sunuyor.
Marka brieflerini değerlendirirken rakiplerin gerisinde kalmamak, hedef kitleye daha kaynağı net, güncel ve harcama verisi üzerinden segmente edilmiş datalar ile erişebilmek, pazarda payını her geçen gün arttıran büyük markaların sunduğu hizmetlerden ve datalardan faydalanarak yapılacak reklam satın alımları ile reklam yatırımlarını gelire dönüştürme, yeni kullanıcılara erişme, bilinirliklik gibi KPI’ların desteklenmesini öneriyoruz.
Kaynakça:
https://www.marketingturkiye.com.tr/haberler/e-ticarette-fark-yaratan-marka-is-birlikleri/
https://www.marketingturkiye.com.tr/haberler/dijital-rekabette-fark-yaratan-markalar/